Hogyan juthatunk tiszta, egészséges és biztonságos ivóvízhez?

Valószínűleg hallottunk arról a legújabb divatról, hogy sok tiszta vizet igyunk naponta. Ez az oka annak, hogy sok fiatalt látunk járva-kelve, ásványvizes palackkal a kezében. Amerikából indult a divat, alapvető oka az volt, hogy sok egészségügyi vizsgálat kiderítette, kevés vizet iszunk, ezért szomjaznak a sejtjeink. Az új divat kezdeményezői napi nyolc pohár víz elfogyasztását javasolták, kortyonként egész nap. Ez csak úgy teljesíthető, hogy állandóan nálunk van egy vizes flaska és 15-20 percenként kortyolunk belőle. Sok szakértő támadja ezt az ötletet, túl soknak tartja a napi 1,5 és 2,5 liter közötti víz elfogyasztását, szerintük fölösleges, sőt ártalmas is lehet. Azt valóban nehéz lenne eldönteni, hogy pontosan hány pohár vizet kellene elfogyasztani naponta. A fontos az, hogy igyunk eleget az igazán tiszta vízből, mert sokan nem isznak eleget.

Abban viszont minden szakértő egyetért, hogy olyan vizet igyunk, amely tiszta és biztonságos.

A tisztaságnak és biztonságnak az ivóvíz esetében több fokozata van. A vízművek mindent megtesznek, hogy a csapból kifolyó víz a szabvány által előirtakat teljesítse. De mindenki tudja, hogy sok helyen nem igazán innivaló a csapvíz, különösen a túlzott klórozás miatt. A csőtörések után pedig a tisztaság és a biztonság is csorbát szenved. Egy-egy pohár csapvizet el lehet fogyasztani, de napi 1,5 - 2,5 litert senki sem fogyasztana el.

Az ásványvizet két szempont szerint választják a hívei. Egyrészt, tudják, hogy mélyről jön, ezért nagyon nagyfokú szűrésen, több geológiai rétegen ment át több százezer év alatt, ezért biztos, hogy nem tartalmaz nitrátot és egyéb felszínről származó kémiai, mérgező anyagokat. Másrészt, az terjedt el a köztudatban, hogy az ásványvíz olyan, számunkra létfontosságú ásványi sókat tartalmaz, amely kell az egészségünkhöz. Téves az a nézet, hogy az ásványvíz fogyasztásával pótolja szervezetünk a számára létfontosságú ásványi sókat. Ásványi só szükségletünk legfőbb forrása nem az ivóvizünk, hanem az ételeink. Ivóvizünknek a szervezetünk vízszükségletét kell biztosítania. Amikor szomjasak vagyunk, vízre van szükségünk, nem folyadékra. (Az igaz, hogy a vizes folyadékoknak általában nagy a víztartalma.) Testünk 70%-a víz, tehát magára a vízmolekulára sok helyen szükségünk van. Hol oldószerként, hol egy biokémiai reakció komponenseként kell, hol a hőszabályozást szolgálja, de mindenhol magára a H2O molekulára van szükség. H2O molekulához pedig annál könnyebb hozzáférnie a szervezetünknek minél tisztább a víz, minél kevesebb más molekula van oldva benne. Az ásványvizekben az ásványi sók nagyon nagy számú ionjai vannak oldva, ezek az ionok az ozmózis törvényei szerint magukhoz "szívják" a vizet, ez ellen a "szívó hatás" ellen kell dolgozni a szervezetünknek, hogy vízhez, (H2O-hoz) jusson. Ilyen értelemben,azt is mondhatjuk, hogy a desztillált víz vagy az ioncserélt víz lenne a legjobb ivóvíz-forrásunk.

A desztillált víz tisztaságával is gond van, sajnos. A víz desztillációja folyamán a vízmolekulákat fűtés által a folyadéktérből a gőztérbe juttatjuk, majd a gőztér hűtőcsövekkel bekígyózott részét lehűtjük, ahol lecsapódik a víz, vagyis újra folyadék halmazállapotú lesz. A probléma az, hogy a fűtés hatására, nemcsak vízmolekulák kerülnek a gőztérbe, hanem az eredeti vízben lévő egyéb molekulák is, és ezek bekerülnek a lecsapódott vízbe is. Biológiai laboratóriumoknak nagy szükségük van tökéletesen tiszta vízre. Nagyon sok gondot okozott, hogy a desztillált víz állandóan "bealgásodott". Algák szaporodtak el benne, és ez azt jelentette, hogy nem tökéletesen tiszta a víz. Többszörös desztillálással sem lehetett ezt a problémát kiküszöbölni.

Az ioncserét vízzel pedig a megbízhatóság a gond. Az ioncserélő az oldott ionokat lecsökkentette a vízben, de az organikus szennyeződéseket (ilyenek például a kórokozó mikroorganizmusok vagy ezek maradványai) nem távolította el.

Jelenleg a biológiai kutató laboratóriumok a fordított ozmózis elvén működő készülékeket használják, hogy tiszta és megbízható vízhez jussanak.. Ezek a készülékek ugyanis kiszűrik az oldott ionokat és mikroorganizmusokat is. Tehát, ha tiszta  és megbízható vízzel akarjuk szervezetünket táplálni, akkor használjunk reverse osmosis (fordított ozmózis) készülékeket a csapvizünk megszűréséhez.

Az orvosi élettan számontartja a vízmérgezést. Abban az extrém esetben lép fel, ha izzadás miatt sok folyadékot veszítünk. A folyadékvesztéssel együtt nagy a sóvesztés, ha ezt a sóvesztést nem pótoljuk, csak a vízvesztést, akkor léphet fel a vízintoxikációnak nevezett tünetegyüttes. Ez a jelenség csak nagy melegben erős fizikai terhelés esetén lép fel. Ilyen meleg napokon, ha vízünkbe csipetnyi sót teszünk, és megeszünk egy banánt, mely könnyen hozzáférhető szőllőcukrot és káliumot tartalmaz, a vízmérgezés elkerülhető. Normál hőmérsékleti viszonyok között az ivóvízzel történő sópótlással nem kell foglalkoznunk, mert elég az ételeinkkel magunkhoz vett só.

Sokan a reverse osmosis készülékkel tisztított ivóvíz hibájának azt róják fel, hogy alacsony a sótartalma. Ez igaz, de az extrém meleget kivéve, minden máskor előnyt élvez a többi vizzel szemben. Szódavíz a forditott ozmózisos vízből is készíthető, ami viszont kevesebb sót von el a szervezetünktől a nagy melegben. A sportolók és a nehéz fizikai munkát végzők pedig tisztában vannak azzal, hogy nagy melegben sóveszteségüket pótolni kell, erre önmagukban az ásványvizek sem elegendőek..
                                                                  Dr. Hummel Zoltán, PhD., vízkutató
Copyright dr.Hummel 
 
A következő rész tartalmából:
  • Honnan származik a víz
  • De hiszen tisztítják a vizet, nem?
  • Nagyüzemi víztisztítás
  • Miért jó Önnek ha tiszta vizet iszik?
  • és még rengeteg érdekes téma...

Ha tetszett levelünk küldje tovább ismerősének ezt a levelet!

Ha Ön ismerősétől kapta ezt a levelet és szeretné továbbiakban megkapni cikk sorozatunk további részeit kattintson ide és regisztráljon:
REGISZTRÁCIÓ


T-Markt Szakáruház Kft. - 2013 Pomáz, Határ út 8-14. Tel.: +36 26 525 500; Fax: +36 26 525 520
1237 Budapest, Templom u. 29. Tel./Fax: +36 1 421 4050; hirlevel@tmarkt.hu; www.tmarkt.hu

 


T-Markt Szakáruház Kft. - 2013 Pomáz, Határ út 8-14. Tel.: +36 26 525 500; Fax: +36 26 525 520
1237 Budapest, Templom u. 29. Tel./Fax: +36 1 421 4050; hirlevel@tmarkt.hu; www.tmarkt.hu