Tavaszi tippek kertes házban élőknek!- 2.rész

Fáink és bokraink segítése

A gyepünk első rendberakása után nézzük meg a fáinkat is alaposabban! Előfordul, hogy némelyik megsínyli a telet: lehetnek kisebb fagyások, a hó alatt letörhetett néhány ág. A töréseket vágjuk tisztára, és kezeljük le. Az elszáradt ágakat távolítsuk el. Még mielőtt feléled a normális nedvkeringés a fában, végezzük el a koronaalakítást, vágjuk le a nem kívánatos irányba növő ágakat és a vízhajtásokat.

Fontos hogy metszés ideje fagymentes időben legyen, ez a sebgyógyulás miatt fontos. Különböző növényeinket (díszfák gyümölcsfák cserjék stb.) különböző időpontokban kell metszenünk, és másképp is, hogy szép eredményt érjünk el. A metszések, fiatalítások ideje során az elhalt növényi részeket is távolítsuk el!

Lombhullató fás növények esetén a rügyfakadás előtt végezhetjük el az ifjító, ritkító metszést, A cserjealj tisztogatása gereblyézéssel történhet, az esetlegesen télen felhalmozódott szemetet kézzel célszerű összegyűjteni, pláne ha van öntözőrendszerünk és itt húzódik a mulcs alatt a csepegtető águnk!

Az örökzöldeket ebben az időszakban nyírhatjuk formára (persze csak erre alkalmas növények esetén).

Nem szabad metszeni: földlabdával telepített növényeket, örökzöldeket, Acer palmatum(japán juhar),Rhus(szömörce)Daphne(boroszlán).

A jobb termés érdekében gyümölcsfáink zömét évente metszeni szükséges. A helyes technika elsajátítása nem boszorkányság, de aki nem szívesen kísérletezik, inkább bízza hozzáértő kezekre.

Bálint gazda tanácsát is érdemes megfogadnunk!E szerint a gyümölcsfák törzsére is ráfér egy alapos tisztogatás!

Már ki is készítettem a nyeles fakaparót és a drótkefét, hogy el ne mulasszam elvégezni ezt a meglehetősen fáradságos és hosszadalmas, de fölöttébb hasznos munkát! Az elváló kéregripacsok alatt tömegesen telelnek át a kártevők tojásai, bábjai és a betegségek spórái. A kisebb-nagyobb fagyrepedések körül is le kell vágni az elhalt kérget, és nagy hiba volna kezeletlenül hagyni a fagyrepedéseket; ezeket sebvédő anyaggal is be kell vonni. A kéregtörmeléket maradéktalanul össze kell gyűjteni és elégetni, mert a földön maradva fertőző gócot képeznek!

Ha az ősszel telepített gyümölcsfák nem eredtek meg most még pótolhatjuk a cserjéket és a facsemetéket. A málna, birsalma, szeder, sárgabarack kedveli ha tavasszal ültetjük ki őket.

Az egész évi növényvédelem fontos része a tavaszi lemosó permetezés. Az ideje rügypattanás előtt kell hogy legyen, mert ilyenkor sokkal töményebb koncentrációban juttathatók ki a vegyszerek anélkül, hogy a növényt károsítanánk vele. A kórokozók ekkor már felébredtek téli álmukból, és jóval érzékenyebbek a vegyszerekre. Növényvédelmi munkák megkezdése előtt érdemes növényvédelmi szakember véleményét kikérni az adott területre vonatkozóan. A növényvédő szerekről pontos leírást itt találhat ezen az oldalon: http://www.peszticid.hu/listazas.php

A permetezés nem jelent szükségszerűen „mérgeket”! Akinek gyümölcsfái vannak, és idegenkedik a szermaradványok gondolatától, annak sem kell lemondania a kártevők elleni védekezésről, hiszen kaphatók és alkalmazhatók „biovegyszerek” is. Ilyen pl. a régi, jó bevált bordói lé, vagy a mészkénlé. Ezek nem felszívódó szerek, tehát olyankor érdemes kijuttatni őket, amikor néhány napig várhatóan nem esik. Használatuk biotermesztésben is engedélyezett. Beszerezhetők pl. a különböző gyümölcsmolyokat, tetveket ellenállhatatlanul vonzó színes, ragadós lapocskák, és feromonos rovarcsapdák is. Óvhatjuk a bokrainkat és a cserjéinket a kártevőktől növénykivonatokkal is. Bevált módszer a gilisztaűző varádicsból készült teával való permetezés (gubacsatka, szamócaatka és lisztharmat ellen is jó).

A csalánkivonat hatásos a levéltetvek ellen. A bodza és az üröm kivonatát pedig földibolhák ellen tudjuk hatékonyan alkalmazni. A kártevők által megtámadott növény szára köré a földre öntsük a következő növénykivonatot: tegyünk két marék friss csalánt/bodzát vagy fekete üröm virágzó hajtását 10 liter hideg vízbe. Hagyjuk állni egy napig, majd öntsük le. A csigák ellenszere lehet, ha összegyűjtünk nyers tojáshéját, apróra törjük és kiszórjuk az ágyásokra. Előbb azonban szedjük össze a környékről az összes csigát :-). Ott, ahol ez nem használ, a csigák ellen marad a konyhasó, ami viszont a növényeknek nagyobb dózisban nem sok jót okoz. . Egyesek esküsznek arra hogy hatásos, ha kávézaccot szórunk az ágyások köré a csigák ellen. Egy próbát megér!

Akik nem kedvelik a vegyszereket a kertjükben, és nincs idejük növénykivonatokat készíteni, azoknak ajánlom ezt oldalt a figyelmébe:http://rovarirto.malatechwater.com/

A sövényeket szintén érdemes végignézni, a szükséges alakításokat elvégezni. A hó elleni védekezésképpen bekötözött tujákat most már – remélhetőleg – kicsomagolhatjuk. Ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról. A most kiszórt műtrágya a leghatékonyabb! Szinte minden kerti növény meghálálja a nitrogén-pótlást, ammónium-nitráttal vagy egyéb, gyári műtrágyákkal. Érdemes figyelmesen kiválasztani a megfelelő káli-műtrágyát, mert a kerti növények többsége (különösen a bogyós gyümölcsűek) rosszul viseli el a klórtartalmú káli-trágyákat, ezért ajánlatos inkább kálium-szulfátot vásárolni és használni. Ha cserjéink, fáink tövét kéregmulccsal takartuk, vizsgáljuk meg, mennyire komposztálódott már az alsó réteg. Pótoljuk a kérget, hogy kb. 4-5 cm vastagon fedje talajt.

Tavunknak is szüksége van a megújulásra

Ha már elvégeztük a kertben a fenti terepszemlét és „rendrakást” a mű- vagy szerves trágyának köszönhetően zöldül már a füvünk, virítanak a krókuszaink, a tavunk és környéke azonban még téli álmát alussza. Tavunk vize lassabban melegszik át, mint a levegő és a talaj, ezért vízinövényeink később élednek fel. Tavasszal érdemes tavunk teljes tisztítását is elvégezni, vagy szakemberrel elvégeztetni, ha úgy látjuk itt az ideje a nagytakarításnak. A tó méretétől és a benne élő halak számától függően akár évente, de legkésőbb 3 évente biztosan ráfér egy „nagyszerviz”. Ezt célszerű normál időjárású években március végéig elvégezni. Kisebb eséllyel teszünk kárt a visszahúzódott növényzetben, halaink kagylóink, teknőseink pedig kellőképpen le vannak még lassulva ahhoz, hogy ne viselje meg őket túlzottan a bolygatás.

Kisebb (20 m3 alatti űrtartalmú) tavaknál a teljes vízmennyiséget le tudjuk engedni – átlagos teljesítményű szivattyúval 2-3 óra. Halainknak készítsünk elő egy átmeneti tárolóedényt (20 aranyhal 100 l vízben fél napot károsodás nélkül átvészel), és töltsük meg a tó vizével.

Nálunk ősszel volt rendrakás a tavunkban. Két 200 literes hordóban volt elhelyezve a tótakarítás alatt 20 kis naphal, két nagyobbacska 2 kiló körüli ponty (nyurga és tükör), kisebb koikból 5 db és 5 aranyhal és a teknősünk Aladár aki már elmúlt biztosan 10 éves és nem tudjuk hogy került hozzánk.

Ha leeresztettük a vizet, elő a gumicsizmával, kezdjük kipakolni a lesodródott köveket a tó fenekéről, nézzük meg mi az ami nem oda való tereptárgy, mert a vendég gyerekek előszeretettel dobálnak be ezt-azt tavunkba. Ezek után nézzük meg a tavunk fóliájának szélét függetlenül, attól hogy milyen módszerrel lett eltüntetve a látogatók szeme elöl. Vannak, ahol nagyobb sziklákkal és kövekkel rakják körbe a tavat, vannak sóderrel vagy téglával körberakott, és a kerti növényektől elválasztott szegély megoldások. Itt egy a fontos, hogy a kerti növényzet gyökérzónája ne találjon utat a tavunkhoz, mert akkor folyamatosan „elszívhatják” tavunk vízszintjét mi meg mindig töltögethetünk tavunkba újabb és újabb vízmennyiséget.

Vegyük elő a metszőollót, a kis lapátot, és módszeresen haladjunk körbe a tavon. A növények tavalyi, elsárgult leveleit a föld felett 2-3 cm-rel vágjuk vissza. A levágott szárak jól komposztálhatók. Most van itt az alkalom a növényzet felülvizsgálatára. A túlságosan elburjánzott töveket ritkítsuk meg a kívánt mértékben. Ahogy haladunk körbe, nézzük végig a fólia szélét és a parti gyökérzónát is!

A tó fenekén telelő tavirózsáinkra is gondoljunk: idézzük fel, mekkora felületet takartak levelei a nyáron. Az az egészséges, ha egy tó felületének egyharmadát-felét fedik be. Ha úgy találjuk, hogy ennél nagyobb felületet borítanak be, osszuk szét a töveket – remek ajándék tótulajdonos barátainknak! A mi tavunkban olyan mértékben szaporodtak el a tavirózsák 3 év alatt, hogy a tó mélységét 25cm-el csökkentették, és csak ásóval tudtuk elvágni a gyökereket.

Miután kipakoltuk a halakat, a nagyobb köveket és a növények közül a tó alján lévő tavirózsákat, jöhet a gyökérkefe, a slag, a magasnyomású mosó. Távolítsuk el a kövekről-kavicsokról és a fóliáról a növénymaradványokat, algaréteget. Ügyeljünk rá, hogy a növények tövét ne sértsük meg, legalább 30 cm távolságra dolgozzunk tőlük. Figyelem: csak mechanikus eszközökkel dolgozzunk, mosószert, vegyszert ne használjunk! A tófenéken összegyűlő anyagot az ott felhalmozódott iszappal együtt merjük ki. Ezt legcélszerűbb tóporszívóval kiszippantani. Ilyen gépet akár egy napra is kölcsönözhetünk a nagyobb kertészeti árudákban. Ha mégis a lapátot válasszuk, ügyeljünk rá, hogy a fóliát ne sértsük meg, ne szakítsuk ki. A fák, bokrok tövébe terítve a kiszedett anyagot, egyúttal megoldottuk a tápanyag-utánpótlás egy részét is.

Azok, akik régóta nem takarították tavukat, és a tóban lévő kavicságyuk erősen bealgásodott, javaslom, adják fel a helyben történő mosást, mert irdatlan munka, és hozassanak új folyami kavicsot (persze mosott rostált formában), és a régit szedjék ki és vitessék vagy ajándékozzák el.

Egy-két köbméter bealgásodott algás kavics mire lehet még jó, bevallom nem tudom, de nálunk a szomszéd Jóska bácsi mindenre vevő, ami ingyen van!

Ha tiszta a meder, visszahelyeztük a sziklákat, kavicsokat, egyéb tereptárgyainkat, megigazítottuk a tó peremét mindenütt, feltölthetjük a tavat. Amennyiben vezetékes vizet használunk, porlasztva, szórófejen keresztül engedjük a vizet a tóba, így a benne lévő klór hamarabb elillan.

Próbáljuk ki, rendben üzemelnek-e a szűrők, szivattyúk, vízjátékok. Most még nem kell beindítanunk, de ha a víz hőmérséklete eléri a 15°C-ot, kapcsoljuk be.

Visszaengedhetjük a halakat, előbb azonban gondoljuk végig, szükség van-e tavunkban ennyi lakóra. 1000 liter tóvízben legfeljebb 10 db 10 cm-es aranyhalat tartsunk, ha ennél több halunk van, ajándékozzuk el a felesleget. Nálunk Aladár a teknős a kisebb naphalaknak legalább a felét kettényírta játékból vagy a vadászösztön miatt nem tudom, így kevesebb jutott az ismerősöknek.

 

 

Következő magazinunk témája:

  • Teendők az öntözőrendszer bekapcsolása előtt
  • Az avar és a kerti hulladék sorsa

Eddigi hírleveleinket megtekintheti itt: HÍRLEVELEK

Weboldalunkat itt nézheti meg: T-MARKT Szakáruház

Ha tetszett levelünk küldje tovább ismerősének ezt a levelet!

Ha Ön ismerősétől kapta ezt a levelet és szeretné továbbiakban megkapni cikk sorozatunk további részeit kattintson ide és regisztráljon:
REGISZTRÁCIÓ

 

 


T-Markt Szakáruház Kft. - 2013 Pomáz, Határ út 8-14. Tel.: +36 26 525 500; Fax: +36 26 525 520
1237 Budapest, Templom u. 29. Tel./Fax: +36 1 421 4050; hirlevel@tmarkt.hu; www.tmarkt.hu