Tavaszi tippek kertes házban élőknek!

 HÓVIRÁG

Már újra van virág.
Gyöngécske, hófehér.
Parányi, reszkető,
de elmegy már a tél.

Deres kövek közül
kibújt az új remény,
piciny hajnalharang
gyötrelmek éjjelén.
Fagyos hetek után
jött, mint a gyógyulás.
Azt mondja: lesz öröm,
lehet megújulás.

Lélek, ne csüggedezz!
Hallgass el, rút panasz!
Él még a szeretet.
Van Isten. Lesz tavasz.
             Dömötör Ilona


Elolvasván ezt a verset csak egy gondolat járt a fejemben: Mikor lesz már tavasz? Meg is néztem a kedvenc időjárás portálomon és láttam, hogy egy-két hét múlva itt lesz már a mi kertünkben is a kikelet.
A négy évszak közül a tavaszhoz tartozik a kezdés, a kikelet. Ilyenkor hirtelen nagy erőnövekedés tapasztalható meg a világban, minden duzzad a friss élni akarástól. Így van ez a kertünkben is.
Én már a télen próbáltam kivenni a részem a most éppen kialakuló kertünk tervezésében. Mivel nem vagyok egy kertészmérnök, gondoltam, keresek valami jó kis kert-tervező programot a feleségemnek, amivel tudnék egy-két variációt könnyen felskiccelni a kertészünk számára, hogy mire is gondoltunk.
Ajánlom mindenki figyelmébe ezt a kis programot:
http://www.smallblueprinter.com/garden/planner.html

De most hagyjuk a mi új kertünket, ami egy sártenger jelenleg hóval borítva.
Nézzük inkább, hogy mi lesz a teendő egy kész beállt kertben. Első fontos feladatunk lesz a terepszemle. Hó elolvadása után a zöld területünket alaposan szemrevételezzük. A terület bejárásakor tudjuk felmérni az esetleges téli fagykárokat. Ilyenkor kell összeírni a szükséges teendőket fontossági sorrendben.


Az a szép zöld gyep

Ha új, ősszel telepített pázsitunk van, vagy túl rövidre nyírtuk gyepünket a tél beállta előtt, illetve tápanyag hiányos volt már ősszel a gyepünk –amit magas kálium tartalmú műtrágyázással kerülhetünk el- akkor könnyen, elfagyhatott.  Amikor ezeket a sorokat írom, még most is jégtáblák, úsznak a Dunán, és a hőmérő higanyszála napközben is mínusz 10-15 fokot mutat! A fagykáron kívül a gyep befülledése is komoly gondot okozhat, melynek tünete, hogy tavasszal a füvünkön tenyérnyi rózsaszín és fehér foltok mutatkoznak. Ha ezt tapasztaljuk akkor hópenésszel van dolgunk. A hosszúra hagyott gyep segít a hópenész elburjánzásának.


A hó lenyomhatja a hosszú fűszálakat és a hó alatti oxigén hiányos állapot miatt füvünk könnyen kirohadhat! Gyenge fertőzés esetén csak a levelet erősebb fertőzésnél a füvünk tövét is elpusztíthatja. Többféle képen is védekezhetünk ellene: Akár decemberben is le kell nyírni a füvet normál méretre (persze fagymentes időben)! Ha sok a hó esett a télen mint idén is akkor lehetőleg ne járkáljunk rajta! Ha megfagy a hó teteje akkor törjük fel a fagyott havat az oxigén ellátás és szellőzés elősegítése miatt. Kisebb méretű fertőzés esetén nincsen sok dolgunk elég egy erősebb gereblyézés és a tövek szépen kihajtanak. Nagyobb mértékű fertőzésnél a foltokat felül kell vetni és Fundazol gombaölő vegyszerrel öntözzük be a fertőzött területet.

A burkolt felületek csúszásmentesítését a többség a téli időszakban gyakori sózással oldja meg, ezzel azonban jelentős károkat okozhatnak az utakat szegélyező növényekben és a gyepben. Hovatovább vannak ma már olyan modern szegélykövek, amiknek szintén nem tesz jót a sózás. Kevés helyen láttam lakossági kertekben, hogy a járó felületek mentén, szegélyeknél profin meg lett volna oldva a vízelvezetés! A só okozta károkat a növények és a gyep sárgulása és pusztulása jelzi. Kertünkben érdemes környezetkímélő síkosság mentesítő anyagokat (pl. homokot) használnunk, én jómagam a cserépkályha hamuját használom, és ha ez sem elég, akkor homokot vagy faforgácsot használok. Igaz ezeket az anyagokat is be kell szerezni ősszel, és el kell takarítani tavasszal, amit én egy ipari porszívóval szoktam megoldani.


Tavasszal az esetleges taposási károkat, megsüllyedéseket is ki kell javítanunk. Nálunk a vakondtúrások szép számban jelentkeztek december közepén is, hiába volt fagy! Legalább egy tucat vakondvárra ráesett a 20-40cm hó és máris olyan lett a kertünk mint Donovaliban a Fekete sípálya. A vakond elleni védekezésre van jó néhány ötlet az előző hírlevelünkben, írtam róla, ITT elolvashatja:1.rész, 2.rész. A tél alatt kialakult esetleges hepehupákat, gödröket tőzeges (lehet komposztos) termőfölddel érdemes a feltölteni, és fűmaggal bevetni. Fontos, hogy ezt a munkát tavaszi fagyok elmúltával szabad csak elvégeznünk, mivel a csíra állapotában lévő fű nagyon érzékeny a talaj menti fagyokra.


Az egészséges, "jó beállt" gyepet célszerű tavasszal szellőztetni, ily módon javítjuk a felszín levegő és víz általi átjárhatóságát, eltávolítjuk az elhalt növényi részeket, felszakítjuk és eltávolítjuk a filcréteget (avarréteget) gyepünkből. Ezáltal a fű gyökérzete is több oxigénhez jut. A gyep szellőztetésével szétvágjuk az idősebb fűcsomókat és fiatalítjuk a füvünket, bokrosodásra serkentjük.
Gyepszellőztetést lehetőleg száraz állapotban végezzünk, ellenkező esetben hasztalan lesz erőfeszítésünk. Kisebb gyepfelület szellőztetésének kézi szerszámmal (gereblye) is nekiugorhatunk– kiváló erőnlétnövelő gyakorlat, – de nagyobb kertek, parkok esetén mindenképpen speciális gépet használjunk. Gyepszellőztető gépet kölcsönzőben nehezen találunk és tekintve, hogy ritkán kell használni meggondolandó a vásárlása is mivel nem olcsó mulatság. Az elektromos változatok 30.000-70.000Ft között kaphatók, a benzinesek 70.000 Ft felett már elérhetők. Javaslom, hogy kérjünk fel szakembert, akinek van ilyen gépe, és elvégzi ezeket a feladatokat.
Gyepszellőztetés után fűmaggal kevert komposztot kell kiszórni a hiányos területre, amit egy alapos hengerezés követ.
A szép haragos zöld fű egyik fő alapfeltétele a jó minőségű tápanyag utánpótlás, amit rendszeres évi 3-4 műtrágyázással tudunk elérni. Persze öntözés nélkül ez mit sem ér és nem árt, ha nem kézzel szórjuk csak úgy el a műtrágyát, hanem szórókocsival pontosan kiadagoljuk hogy gyepünkön mindenhova egyformán jusson műtrágya.
Tavasszal kezdjük el az éves műtrágyázási programunkat, amelyet általában mindig nagy dózisú nitrogénnel kell elindítanunk, ezzel „durrantjuk” be a füvünket.


A haragos zöld gyep másik alappillére a rendszeres öntözés, ami lemossa a műtrágya szemcséit a fűszálak tövéig.
Az automata öntözőrendszer megléte nélkül már nagyon nehéz akár kisebb kertekben is egyenletesen kijuttatni az időjárás és évszak változások figyelembe vételével mindenhová a megfelelő mennyiségű vizet!
Aki bővebben szeretne tájékozódni a TORO automata öntözőrendszer felépítéséről javaslom: http://www.tmarkt.hu/pages/default.aspx?p=4&id=13269&type=41

 

 

 

Következő magazinunk témája: Fáink és bokraink segítése

Eddigi hírleveleinket megtekintheti itt: HÍRLEVELEK

Weboldalunkat itt nézheti meg: T-MARKT Szakáruház

Ha tetszett levelünk küldje tovább ismerősének ezt a levelet!

Ha Ön ismerősétől kapta ezt a levelet és szeretné továbbiakban megkapni cikk sorozatunk további részeit kattintson ide és regisztráljon:
REGISZTRÁCIÓ

 

 


T-Markt Szakáruház Kft. - 2013 Pomáz, Határ út 8-14. Tel.: +36 26 525 500; Fax: +36 26 525 520
1237 Budapest, Templom u. 29. Tel./Fax: +36 1 421 4050; hirlevel@tmarkt.hu; www.tmarkt.hu