A rettenetes házi-poratka, az allergia egyik kiváltója.

A házipor az ember környezetében mindenhol előfordul, ezért a porral történő érintkezés elkerülhetetlen. A levegővel, a légáramlatokkal folyamatosan kerülnek be a porrészecskék a lakásba, amelyek ott eloszlanak és esetleg alig látható porréteget képeznek.

Sokan téves következtetéseket vonnak le, amikor összekapcsolják az allergiás tünetek megjelenését a lakásban található por mennyiségével, mert bármennyire is azt hisszük - a leggondozottabb lakás sem pormentes!
Érzékeny személyeknél a házi porral való érintkezés, vagy annak belégzése bőrtüneteket, viszketést, kiütést, erős könnyezést és orrfolyást idéz elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, majd nehézlégzés, fulladási roham, asztma alakulhat ki.

A probléma hátterében valójában nem a házipor, hanem egy aprócska élőlény - a poratka áll.

Aki pollenallergiával küzd a tavaszi, nyári időszak a legrosszabb számára. Akinek viszont házi-porallergiája van az őszi és téli hónapokban sem "pihenhet".

Korunk egyik népbetegségének, az allergiának egyik okozója a poratka. Életünk 90 %-át töltjük zárt térben a szemmel nem látható poratka társaságában. A poratka az emberről naponta lehulló grammokban mérhető hámsejtekkel táplálkozik. A poratka, illetve annak mikroszkópikus méretű, levegőben szálló ürüléke okozza az allergiát, asztmát, ha belélegezzük, megérintjük. Légáramlatok segítségével, az erős ízelt lábakkal porszemcsékbe kapaszkodó poratka beutazhatja lakásunkat, eljutva szőnyegekbe, ruhákba, takarókba és még a plüss játékokba is. Egyetlen gramm házi porban átlagosan 5000 atka található.

Az atkák száma a mostani időszakban, tehát késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel megnövekszik, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma ilyenkor legnagyobb. Télen a fűtéses időszakban az atkák száma lecsökken, mert kedvezőtlenek a feltételek számukra. A magas páratartalmú környezet és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet szeretik.

Az atkák az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, emiatt ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak: ágynemű, párna, bútorhuzatok, bútortestek, szőnyegek, plüssállatok.
A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal. Sajnos bármennyire kedvesek ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhely az atkák számára.

Néhány érdekesség a poratkáról:

  • 1 gramm porban akár 5000 házipor-atka is élhet
  • egy két éve a szobánkban lévő párna súlyának 1%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki
  • egy átlagos atka kb. 20 ürülék-gömböcskét helyez el naponta, ami azt jelenti, hogy az atkák néhány nap alatt a saját súlyuknak megfelelő mennyiségű ürüléket termelnek
  • A nőstény naponta 1-4 petét rak le egyesével, kb. 3-4 hónapos élete során 50-300-at. A petékből a lárvák 8 nap múlva kelnek ki és kedvező körülmények között 30, kedvezőtlenek mellett 80-100 nap alatt alakulnak át ivarérett példányokká
Hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy száműzzük a poratkákat lakásunkból?
Erről lesz szó következő cikkünkben
!
Figyelje postafiókját!
 
Ha tetszett levelünk küldje tovább ismerősének!
Ha Ön ismerősétől kapta ezt a levelet és szeretné továbbiakban megkapni cikk sorozatunk további részeit kattintson ide és regisztráljon:
 
 


T-Markt Szakáruház Kft. - 2013 Pomáz, Határ út 8-14. Tel.: +36 26 525 500; Fax: +36 26 525 520
1237 Budapest, Templom u. 29. Tel./Fax: +36 1 421 4050; hirlevel@tmarkt.hu; www.tmarkt.hu