Hogyan csökkentsük allergiás tüneteinket!

Mit tehetünk a házipor atka allergia ellen...


Az ember teste hőt és nedvességet termel (az észrevétlen párakibocsátás révén), és egyben táplálékot szolgáltat a poratkák számára.
Az életünknek legalább egyharmadát az ágyban töltjük és ezért az ágyneműnk, ideális telephely a poratkák számára.
  • A legkönnyebb megelőzési forma ha az ágyneműnket és párnánkat, paplanunkat és matracukat forró 55 C fok feletti vízben mossuk, legalább havonta egyszer. Vagy atkamentes huzatba tesszük őket.
  • A hálószobában, ahol csak lehet tiszta, sima, nem porózus felületet kell biztosítani, amelyet 2-3 naponta nedves ruhával le kell törölni. Ha az a személy, aki a törölgetést végzi, szintén érzékeny a porra, viseljen olyan maszkot, mely alkalmas a mikro részecskék megszűrésére.
  • A felületek rendszeres, alapos portalanításán kívül, a porvonzó berendezésekre külön figyelmet kell szentelnünk. Az elektronikus eszközöket -rádiók, televíziók, hangszórók, videó berendezések, komputerek, stb. amennyire csak lehet, a portól távol, zárt helyen kell elhelyezni, és ha nem használjuk, akkor fedjük le őket.
  • A szobanövények szintén tele lehetnek különféle porral, penészgombákkal ezért kedvenc növényeinket sem árt áttörölgetni vagy lezuhanyozni rendszeresen
  • A reluxákat és hasonló léceket szintén alaposan meg kell tisztítani minden egyes alkalommal. Nem szükséges különleges tisztító, fényező anyagot használnunk, már csak azért sem, mert néhány ezek közül szintén allergiás reakciót válthat ki.

Nézzük meg van-e összefüggés a lakásunk porszintje és az allergiánk nagysága között?

Az alábbiakban részleteket olvashatnak Stanley M. Naguwa és M. Eric Gershwin amerikai allergológusok tanulmányából, amelyben azt vizsgálták mennyire, szenvednek azok az orvosilag regisztrált allergiás emberek, akik központi porszívót ill. akik hagyományos porszívót használnak!

A vizsgálat...

A vizsgálat apropóját az adta hogy hibába van széles palettája azon termékeknek, amelyekkel lakókörnyezetünkből eltüntethetőek az allergiás tüneteket okozó aktivátorok (beleértve a házi port pollent és az atkát is), mégis relatíve kevés adat van arról, hogy mennyire hatékonyak is ezek az eszközök.

A lakás szennyezettség foka egyike a leggyakoribb problémáknak, amelyet az allergológusok megneveznek, és amitől az allergiás betegek szenvednek.

Hogy választ kapjunk arra a kérdésre vajon egy központi porszívó rendszer használatával jobb eredményeket érünk-e el a panaszok csökkentésében, a Juniper életminőséget mérő teszt jól körülhatárolt területein, kiválasztottunk 25 családot, akiknek dokumentáltan I-es típusú hypersensitivitása (túlérzékenysége) volt a háziporra.

Ezeknek az embereknek beszereltünk egy BEAM-Electrolux központi porszívó rendszert lakásukba / családi házukba. 3 hónapig használták a saját hagyományos porszívójukat. Miután letelt a 3 hónap csere következett és a következő 3 hónapra a központi porszívó rendszert használták. Majd ismételten az egész 2X3 hónapos teszt periódust megismételtettük velük. Közben folyamatos orvosi kontrollra jártak a családok.

Érdekes módon, mind a 7 vizsgált területen (úgymint nappali aktivitás, alvás, orr tünetek, gyakorlati problémák, szem tünetek, érzelmi hullámzások, egyéb tünetek) a központi porszívó rendszerek használata szignifikánsan jobbnak bizonyult!

A központi porszívók használata, amelyre a tanulmány is összpontosít, a legjobb mód a házipor atka allergének szőnyegekből, bútorokból való eltávolítására.

Mit tud a központi porszívó amit a hagyományos kézi porszívók nem?

A porszívóknak elég erősen kell szívniuk ahhoz, hogy eltávolítsák a házipor atka allergéneket, és fogva kell tartaniuk azokat a gyűjtőegységükben.
Úgy tűnik, a központi porszívó rendszer képes erre a leginkább, mivel segítségével a lakóhelyünkön kívülre a falon kívül tudjuk tessékelni a nem kívánt betolakodókat (penészgombákat, polleneket , házport a kosszal és piszokkal együtt) a falba épített csővezetéken keresztül. Így a kiszivattyúzott allergéneket a lakóhelyen kívülre lehet üríteni könnyen és gyorsan. Ezzel megszűnik az a probléma, amelyet az allergéneknek a szívóegységből vagy a kifúvásnál történő visszaszivárgása, terjedése okoz. Nem kevésbé elhanyagolható tényező hogy a központi porszívóval való takarításkor nem keverjük fel a port a lakásban, míg egy hagyományos porszívóval (legyen azon bármilyen hatékony a szűrőrendszer) mindenképpen a gép kifúvása miatt folyamatos porkörforgásban takarítunk és élünk.

Mit nyújt még Önnek a központi porszívó...

  • Megóvja egészségét, poratka mentes otthont biztosít, ezáltal csökkennek az allergiás panaszok

  • A speciális szűrőrendszere a poratkákat megszűri és a lakótéren kívülre továbbítja, nem fújja vissza a lakásába az allergéneket

  • Hangtalan, zajtalan porszívózást, akár akkor is porszívózhat, ha gyermeke alszik, férje TV-t néz, párja telefonál

  • Kényelmes, kevesebb fáradságot igénylő takarítást, mert nem kell cipelnie a porszívót, nem kell hajolgatnia, hogy lapátra söpörje a szemetet

  • Hosszú évtizedes élettartamot, mert több éves gondozásmentes használatra tervezték, fejlesztették a gépeket

Amennyiben érdekli az egész tanulmány, amelyből fent részleteket olvashatott egy regisztráció után már az Öné is lehet.


Regisztráció


 

 

    

E-mail cím *
 
Vezetéknév *
 
Keresztnév *
 
Irányítószám *
 
Város *
 
Utca, házszám *
 
 
A visszaélések elkerülése végett a fent megadott e-mailcímre egy jóváhagyó linket küldtünk. Kérjük lépjen be e-mailpostafiókjába és kattintson a megerősítőt linkre.
 
 


 T-Markt Szakáruház Kft. - Központ: 2013 Pomáz, Határ út 8-14, Tel:+36 26 525 500, Fax:+36 26 525 520; tmarkt@tmarkt.hu; Szaküzlet:1237 Budapest, Templom u.29. Tel:+36 1 421 4050