Három végzetes és elemi tévedés a VÍZ élettani szerepéről, mely tévedésekért az egészségével fizethet

A megfelelő táplálékok bevitelével a dolog azonban még nincs elintézve. Ugyanis a tápanyagokat nem elég csak elfogyasztani, hanem szükség van arra, hogy a bevitt tápanyagok az emésztőrendszeren és a szervezet szállítórendszerein keresztül a legtávolabbi sejtekhez is eljussanak.
Miután a sejtek a vérből fölveszik a tápanyagokat és leadják a kiválasztott salakanyagokat, azoknak a kiválasztó rendszer segítségével ki kell jutniuk a szervezetből. Ezt a teljes folyamatot hívjuk anyagcserének.

Víz, víz, tiszta víz... A víz szállítóeszköz!
Testünk több mint 70%-át víz alkotja. A víz sok feladatot lát el a szervezetünkben. Valamennyi közül a legfontosabb, hogy mint szállítóeszköz, jelen van az összes anyagcsere folyamatban. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz mint hordozó anyag (oldószer) szállítja - oldott anyagok formájában - a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a salakanyagokat a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből. Tehát a víz szállítóeszköz!

Vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk szervezetünk vízszükségletét?

Az ember évezredeken keresztül szomjának oltására a vizet használta. Az utóbbi évtizedekben azonban a divatnak megfelelően a reklámok hatására a víz helyét különféle színezett, tartósítószerekkel és adalékanyagokkal dúsított cukrozott üdítők vették át.

A tea, kávé és az üdítőitalok nem pótolják a szervezet vízszükségletét, hanem még több vizet vonnak el a szervezettől!
Fejlett társadalmakban gyakran gondolják, hogy a tea, kávé, alkohol és a különböző üdítőitalok megfelelő helyettesítői a tiszta, természetes víznek. Ezekben az italokban ugyan van víz, de emellett vízelvonó (dehidratáló) anyagokat is tartalmaznak. Eltávolítják az őket feloldó vizet, és szervezetünk víztartalékaiból is elvonnak! Egy pohár kóla, gyakran két pohárnyi vizet von el a szervezettől!


Talán emlékszünk még arra, amikor a kémiaórán a telített és telítetlen oldatokról tanultunk. Amikor vízben cukrot oldunk föl, egy idő után elérkezünk ahhoz a ponthoz, amikor az oldat telítődik, és a víz (oldószer) nem képes több cukrot fölvenni.
Tehát a víznek van egy bizonyos kapacitása, arra, hogy mennyi oldott anyagot képes maximálisan fölvenni és szállítani!

Hadd szemléltessem a fentieket egy példával. Képzeljük el, hogy éppen költözködünk. Megrendeltük a kamiont, amivel a bútorainkat el akarjuk szállítani az új lakásunkba. Rendben meg is érkezik, csak egy apró probléma van: a raktér már tele van pakolva mindenféle holmival, a mi bútoraink számára pedig egyszerűen nincs hely. Vagyis a kamion "telítve" van.
Valahogy így van ez a szervezetünkben az elfogyasztott üdítőitalokkal is. Egy ilyen telített oldat képtelen a szervezetben a funkcióját ellátni.

Az imént föltettük a kérdést, hogy vajon bármilyen folyadékkal pótolhatjuk-e szervezetünk vízszükségletét? A válasz határozott NEM! A szervezetünknek 2-3 liter VÍZ a napi szükséglete. Mégpedig TISZTA víz! Minden folyadék, amit megiszunk, és NEM tiszta víz, az nem számít bele a 2-3 literbe!

Szomjunk oltására igyunk tehát tiszta, egészséges ivóvizet!Magazinunk következő részében folytatni fogjuk a témát és megnézzük, hogy milyen különbség van víz és víz között. Foglalkozni fogunk a csapvízzel és az ásványvizek kérdésével is.

A fenti cikk forrása, írója :Platinus Aqua Kft - www.viztisztito.hu

Eddigi hírleveleinket megtekintheti itt: HÍRLEVELEK

Weboldalunkat itt nézheti meg: T-MARKT Szakáruház

Ha tetszett levelünk küldje tovább ismerősének ezt a levelet!

Ha Ön ismerősétől kapta ezt a levelet és szeretné továbbiakban megkapni cikk sorozatunk további részeit kattintson ide és regisztráljon:
REGISZTRÁCIÓ

 

 


T-Markt Szakáruház Kft. - 2013 Pomáz, Határ út 8-14. Tel.: +36 26 525 500; Fax: +36 26 525 520
1237 Budapest, Templom u. 29. Tel./Fax: +36 1 421 4050; hirlevel@tmarkt.hu; www.tmarkt.hu