Tavaszi tippek kertes házban élőknek!- 3.rész

 

Teendők az öntözőrendszerünk bekapcsolása előtt

Ma már a tulajdonosa által komolyan vett kert elengedhetetlen része az automata öntözőrendszer. Persze vannak, akik azt vallják, hogy számukra megnyugtatóan hat a napi rohanás végén fogni a slagot és locsolni minden nap. Nekik is van mit azért átnézni a tömlőn kívül! Kezdjük a vízforrásnál, és haladjunk végig egy öntözőrendszeren:
Én kútról öntözöm, ezért mindig azzal kezdem az ellenőrzést.
Kút esetén érdemes megnézni, hogy nem történt-e valamilyen károsodás, esetleg, ha aknánk van, akkor nem öntötte-e el a talajvíz. Próbaszivattyúzással győződjünk meg arról, hogy beszakadt-e a kutunk, esetleg feltöltődött-e, van-e benne víz, bár idén szerintem lesz elég talajvíz tavasszal mindenütt az országban. 
Vegyük elő a fagymentes, száraz helyről a szivattyút, és mielőtt összeszerelnénk, vizsgáljuk meg, hogy a forgó rész nem szorul-e, a tömítések megfelelőek, szükség esetén cseréljük őket. A hajtómotort is nézzük át. Elektromos szivattyú esetén forgassuk meg a forgó részt, ellenőrizve ezzel a szorulásmentes működést. Robbanómotornál sokkal több dolgot kell ellenőrizni, a szűrőktől a kenő és hűtőanyagokon keresztül az üzemanyagokig. Ehhez a gép kézikönyve nyújt segítséget. Itt szeretnék kitérni a rendszer szívóágára is. Meg kell bizonyosodni arról, hogy a visszacsapó- és lábszelepek megfelelően működnek-e, a szűrőkosarak tiszták-e, a csövön vannak-e sérülések. Szükség esetén cseréljük, vagy tömítsük újra az alkatrészeket. A rendszer működésének ez egy sarkalatos eleme, mert egy apró probléma is a rendszerünk hatásfokát jelentősen csökkentheti.
Azok, akik hálózatról öntöznek, kezdjék a vizsgálódást a vízóra aknában! Nem csak azért érdemes lemennünk vagy leküzdenünk magunkat az aknába, hogy leolvassuk a vízóra állását, hanem azért is, hogy megnézzük a vízóra nincs-e elfagyva, és hogy ellenőrizzük, hogy a használaton kívüli, csak kert öntözésre használt óránk milyen állapotban van. Sokan aggódnak, hogy a korai tavasz hatására kinyitott vízcsapok, vagy a beindított öntözőrendszerek fagykárt szenvednek. Nem kell aggódni, mert amíg nincsen tartósan legalább 2-3 napig éjjel mínusz 5 fok alatti hőmérséklet addig, nem lehet nagy baj! Ha látom az időjárás-jelentésben, hogy talaj menti fagyok lehetnek éjjel, akkor elzárom  a kerthez vezetőfőcsapot,és a biztonság kedvéért vítzelenítem a rendszert..
A szűrő az öntözőrendszer lelke. Ha az eltömődik, akkor hamar megáll az öntözés.
Ha ősszel megfelelően fagytalanítottunk, akkor tavasszal nem sok dolgunk van, csak a szűrőbetétet kell visszatenni. Ha a betét károsodott, vagy túl öreg, akkor tegyünk be újat. A szelepdobozt szoktam ezután átnézni, mert óhatatlanul is előfordulhat, hogy a téli fagy megrepeszti az elzáró szerelvényt. Ilyenkor csak a csere segít.
A vezérléssel van a legkevesebb dolgom, mert az nálunk a fűtött garázsban a falra van szerelve. Én csak elemet szoktam benne cserélni, bevallom, és a programozást állítom "tavasz üzemmódba". A próbaindításnál kiderül, hogy a mágnesszelepeket és a szivattyút tudja-e még vezérelni a jó öreg TORO Greenkeeper.
Nálam még gondot jelent minden tavasszal a csepegtető ágak (bokrok, cserjék alatt) áteresztése vagy eltömődése. Ezeket érdemes alaposabban szemügyre venni, mert nálam a gyerekek kedvenc süni családja mindig megrágcsálja ősszel vagy télen.
A szórófejek általában nem repednek, rongálódnak meg.  A legtöbb esetben a fúvókák szoktak elvízkövesedni. Nálam ezekből tavasszal egy kettőt mindig ki kell cserélni, hogy szépen, egyenletesen szórják ki a vizet.
 Ha mindent jól végzünk, akkor a teljes öntözési szezonban nem lesz komoly gondunk a rendszerünkkel. Öntözőrendszerünk karbantartásokhoz, és a rendszerek fejlesztéséhez szükséges alkatrészeket beszerezheti web shopunkban, de ha szakembert hívna akkor is szívesen segítünk.
Avar és kerti hulladék sorsa kis hazánkban
Ha összegyűjtöttük az elhalt leveleket és ágakat, szerves hulladékot a kertünkben, akkor szembe kell néznünk egy örök dilemmával. Mit tegyünk, vagy ne tegyünk ezekkel a levél és fű kupacokkal? Vannak, akik apránként begyömöszölik a kukába a kerti hulladékot, de meg kell említeni, hogy léteznek  olyan példamutató önkormányzatok akik külön díj nélkül hajlandóak tavasszal és ősszel begyűjteni külön erre a célra kiadott zsákokban a kerti hulladékot. Persze a legtöbb kert tulajdonos még mindig a régi jelszóval "égjen a férgese" tüzet rak. A tüzelés nagy odafigyelést igénye!l Elég egy kis szél, és máris megtörténhet a baj!
Az avart és a kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad égetni, ahol az égetés embert, állatot, növényt nem veszélyeztet. Legtöbb esetben egy üres kertrészt válasszunk, ha mindenképp késztetést érzünk a tüzelésre. Tüzet csak az önkormányzat által kijelölt napokon szabad rakni. Az égetést a reggeli és az esti levegőréteg hőmérséklet változása miatt célszerű 9 és 17 óra között szélcsendben végezni. Műanyag, gumi és egyéb káros anyagokat ne tegyünk a tűzre, mert a tavaszi lomb égetése nem a lomtalanítás helyett van!
A máglyán történő hulladékégetés a legjobb megoldás. A máglyát az égetés megkezdése előtt körbe kell ásni. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A helyszínen olyan eszközöket és felszereléseket (vízzel telt vödör, kerti slag, lapát stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható. Az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani, a parázslást meg kell szüntetni. Ne rakjunk tüzet fák alatt bármekkora fákról is van szó, mert a lombkoronájuk csúnyán megsínyli a felszálló forró levegőt, arról nem is beszélve hogy belobbanhat a fa koronája és akkor....
Azokról a kedves ember társainkról pedig nem is tudok mit mondani, akik az út szélén lakatlan területen különböző zsákokba csak úgy le rakják az út szélére a nemkívánatos szemeteiket!! Amikor ilyet látok, mindig az fordul meg a fejemben, hogy ezek az emberek vajon örülnének-e, ha valaki a kertjükbe, vagy elé borítana egy hasonló szemetes zsákot? Ne hagyjuk, ezen ne is rágódjunk, inkább szedjük össze helyettük is a szemetet! 
A számomra lelkes kisebbség viszont egy újfajta "hóbortnak" hódol, mondják a tüzelő szomszédok, mégpedig a komposztálásnak.
A komposzt szó a latin eredetű „compositus” szóból származik jelentése összetett. A komposztálás már az ókorban is ismert és használt módszer volt a természetes hulladékok újrahasznosítására. Később a műtrágyák térnyerésével szemben kissé háttérbe szorult, de most szerencsére ismét reneszánszát éli a fejlett országokban.

Miért is jó a kerttulajdonosoknak, ha komposztálnak a máglyán való égetés helyett?

Legalább 2/3- ra csökkenti a közvetlen környezetében keletkező hulladék mennyiségét. Ritkábban kell szemetet ürítenie, ami ugye kevesebb pénzt jelent kukánk méretétől függően.
Nem kell többet avart égetnie, ami rendkívül egészségtelen és környezetszennyező nem füstöli fel a kedves szomszédokat. Gyorsabban és egészségesebben fejlődnek majd növényeink a komposztládában készített komposzttal. Kevesebb műtrágyára lesz szükségünk, esetleg nem is kell többé műtrágyáznunk. Cserepes növényeink számra a komposzt remek a virágföld, így erre kevesebbet kell költenünk. Végül, de nem utolsó sorban a kert flórája és faunája, fák, lepkék, giliszták, szöcskék és társaik, hálásak lesznek a komposztálásért.
Miből is áll a komposztálás?
Valahol olvastam egy jó példát a komposztálás szemléltetésére. Képzeljük el a komposztálónkat úgy, mint egy nagy "lasagnét" . Itt is egymásra rakjuk a hasonló rétegeke ismétlődően, úgy, mint szerves hulladék, trágya, utána jön a műtrágya és utána jön a talaj mint zárréteg. Ezt a sorrendet addig ismételjük, amíg van hely még a komposztálónkban vagy van még mit raknunk bele. Bármelyik korláthoz érkezünk el, előbb vagy utóbb van módunk a folytatásra, vagy kevesebb hulladékot termelünk, vagy újabb komposztálót építünk vagy vásárolunk. Egy beindult, működő komposztálóba már csak adagolnunk kell a szerves hulladékot: vagy beásni a közepébe, vagy belekeverni és a biológiai bomlás elvégzi a szükséges folyamatokat. Ne tegyünk semmiképpen a komposztálóba: állati tetemet, hulladékot, konyhai állati hulladékot, műanyagot, fémdarabokat, nylon zacskót!
Komposztálót készíthetünk magunk is deszkákból kis fúrás faragás után, de vehetünk modern műanyagból készült komposztálót is. Barkácsoló kedvűek itt találnak egy eléggé részletes leírást arról: Hogyan készítsünk egymagunk komposztálót
A komposztálót lehetőleg a háztól távolabb árnyékos helyen, vízvételi forrás elérhetősége mellett helyezzük el, mert locsolnunk és forgatnunk is kell időnként a mixünket, és ez nem mindig jár kellemes szagokkal.
Aki társasházban szeretne próbálkozni komposztálással annak okulásul itt egy tipikus magyar történet: Komposztáló, avagy dobjuk ki a wc-t mert valaki lusta lehúzni

Kerti szerszámaink és tárolásuk

Ha már sikerült rendet vágnunk a kertünkben, és beindultak a növények, a kerti tavunk, és úgy gondoljuk, hogy maradt még bennünk elég energia és tettrekészség, akkor remek közös családi program lehet a kerti komposztáló megépítése után egy nagyobbacska munkába vágni a fejszénket.
Építsünk egy kisebb kerti szerszámtárolót együtt a gyerekekkel közösen a TV nézés vagy számítógépezés helyett! A lakóház tervezésekor számtalanszor előfordul, hogy nem jut elegendő hely a kerti eszközöknek. A legkisebb kertekben is szükség van fűnyíróra, sövényvágóra, kerti szerszámokra, söprűre, amelyek nem is olyan kis helyet foglalnak el. Az épület stílusához illeszkedő toldaléképület építése ugyan megoldást jelenthet, de egy ilyen melléképület építésével járó felfordulást, engedélyeztetéseket mindenki szeretne elkerülni. Erre a problémára nagyszerű megoldást jelenthet egy kerti szerszámtároló faház építése, mely remekül illeszkedik minden stílushoz. Könnyedén tárolhatjuk bennük a kerti kellékeket, veszélyt jelentő vegyszereket, permetezőszereket, a medence tisztítására szolgáló eszközöket, gépeket, ősztől tavaszig pedig a kerti bútorokat és játékokat is. Összeszerelésükhöz elegendő akár 1-2 nap is, és ha minden évben legalább egyszer megfelelően kezeljük őket, évtizedeken át szolgálnak minket. Persze felmerül a kérdés hogy mekkorát építhetünk engedély nélkül? Én itt néztem utána: Mihez kell építési engedély?
10 m2vagy annál kisebb bruttó alapterületű és 2,5 m vagy annál kisebb építménymagasságú, huzamos emberi tartózkodásra nem alkalmas, vagy nem emberi tartózkodására szolgáló építményekhez nem kell építési engedély, és még bejelentési kötelezettsége sincs.
De mint tudjuk, területenként eltérő lehet a szabályozás, ezért még mielőtt valaki belecsapna a szerszámtároló építésébe, javaslom, hogy érdeklődjöa helyi építési osztályon.

Remélem sikerült legalább egy kicsit kedvet csinálnom mindenkinek a kertben történő tavaszi munkákhoz, és sikerült  egy két jó ötlet adnom az elkövetkező tavaszi feltöltődéshez.

,

Eddigi hírleveleinket megtekintheti itt: HÍRLEVELEK

Weboldalunkat itt nézheti meg: T-MARKT Szakáruház

Ha tetszett levelünk küldje tovább ismerősének ezt a levelet!

Ha Ön ismerősétől kapta ezt a levelet és szeretné továbbiakban megkapni cikk sorozatunk további részeit kattintson ide és regisztráljon:
REGISZTRÁCIÓ

 

 


T-Markt Szakáruház Kft. - 2013 Pomáz, Határ út 8-14. Tel.: +36 26 525 500; Fax: +36 26 525 520
1237 Budapest, Templom u. 29. Tel./Fax: +36 1 421 4050; hirlevel@tmarkt.hu; www.tmarkt.hu